Gedragstherapie

Gedragstherapie

Vertoont uw hond gedrag dat u niet begrijpt of dat u als probleem ervaart? Voor uzelf of voor uw hond? Dan kan u bij Hondenschool de Laar ook terecht voor gedragstherapie.

Voor het oplossen van probleemgedrag bij honden is het van belang om de motivatie van de hond te begrijpen. Die motivatie kan simpelweg zijn dat het gedrag de hond iets leuks oplevert (meestal aandacht), maar vaak is het probleemgedrag een manier om met een situatie om te gaan waarin de hond zich niet prettig voelt. Dan is het vooral belangrijk om te bekijken waarom die situatie voor deze hond onprettig is. Is hij bang of gefrustreerd? Denkt hij dat er iets wordt weggenomen dat hij heel belangrijk vindt? Of misschien is hij wel heel enthousiast, en kan zichzelf daardoor niet goed beheersen.

Als probleemgedrag alleen onderdrukt wordt (door te straffen), verandert daardoor de motivatie van de hond niet. Hij voelt zich nog steeds niet lekker in bepaalde situaties, maar hij mag het niet meer uiten zoals hij dat deed. Als je de hond echt wilt helpen, moeten we achterhalen waarom hij dit gedrag laat zien, zodat die motivatie kan worden weggenomen. Dat is dan ook onze aanpak. De technieken die worden gebruikt zijn vriendelijk voor eigenaar en hond en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

De methodiek heeft als rode draad het ‘drukvrij’ werken met de hond. Er komt geen fysieke correctie of dwang in voor.

Eveline Gieles Onze gedragstherapeut

Mijn naam is Eveline Gieles en ik ben gedragstherapeut voor honden. Ik vind het belangrijk om mensen en honden te leren op een zo ontspannen mogelijke manier samen te leven. Ook, of juist, als er al problemen zijn. Ik kom dan bij u thuis, om zo veel mogelijk te leren over uw hond en zijn gedrag, maar ook over uw gezin en leefsituatie. Zo kan ik een plan opstellen dat niet alleen goed bij uw hond, maar ook zo goed mogelijk in uw leven past. Al vereist het altijd aanpassingen en energie om het gedrag van uw hond te veranderen.

Mijn uitgangspunt is om de motieven van de hond te begrijpen. Waarom doet de hond wat hij doet? Van daaruit kunnen we het gedrag dan aanpassen, door die motivatie te veranderen. Hierbij spelen emoties vaak een belangrijke rol. Veel gedragsproblemen komen voort uit angst. Ik vind het belangrijk om dan niet alleen naar het probleemgedrag te kijken, maar juist die emotie te veranderen. Bijvoorbeeld bij een hond die blaft naar andere honden omdat hij daar bang voor is. Je kunt dan focussen op het blaffen, het probleemgedrag. Maar ik vind het veel belangrijker dat deze hond zich weer veilig gaat voelen, ook als er een andere hond in de buurt is. Als we hem dat leren, zal hij ook niet meer blaffen, omdat dat helemaal niet meer nodig is. We hebben de motivatie van de hond veranderd.

In 2014 ben ik bij Hondenschool de Laar terecht gekomen en heb ik Jolein leren kennen. Dat klikte fantastisch en inmiddels werken we samen. Hierdoor sluit de gedragstherapie van mij naadloos aan bij de hondenschool.

Mijn opleiding:

  • Postgraduaat Toegepast Diergedrag aan de Sint-Lieven Hogeschool (België) – 2010 tot 2013
  • In 2015 ben ik een gecertificeerd BAT instructeur (CBATI) geworden, waardoor ik honden die bang zijn voor mensen of honden nog beter kan helpen.
CBATI Certifieer BAT Instructor

De gedragstherapie/gedragsbegeleiding vindt plaats op zaterdagmiddag op de hondenschool.