Video van Hondenschool de Laar

De switch game / Wisselwerk

Doel van de oefening:

Je hond laat op het commando ‘switch’ of ‘oké’ het speeltje los waarmee jullie samen aan het spelen zijn en pakt het volgende speeltje vast wat je aanbiedt.

Nut in de dagelijkse praktijk:

Door samen een trekspel te spelen met je hond ontwikkel en versterk je de band tussen jou en je hond. Dit in tegenstelling met het gooien van een bal . Hiermee activeer je eerder de prooidrift en stimuleer je niet per definitie de band met je hond. Met een trekspel motiveer je de hond bij zijn training. Je hond ontwikkeld kracht en drive. Hij leert zich te beheersen en zich te concentreren. Daarnaast leert hij om een speeltje op commando ‘vast’ en weer ‘los’ te laten. Het voordeel van een trekspel is dat je de hond bij je houdt en dat je contact hebt. Jij hebt immers iets wat je hond graag hebben wil. Als je hond een trekspel leuk vindt , kun je het als een beloning inzetten na het uitvoeren van een oefening.

Het is niet alleen de waarde die het spel krijgt maar vooral om het spel samen met jou te spelen. Uiteindelijk leer je hem door al dit soort spellen, dat hij snel naar jou terug te komt. Ook als de hond het speeltje mag winnen of het op commando zelf van de grond of van een object mag af pakken. En het is een mooie basis voor het apporteren en speelgoed opruimen.

Aandachtspunten:

  • Sommige honden kunnen zich nog niet beheersen en pakken een speeltje voordat er toestemming gegeven is. Leer je cursist aan om niets zeggen, gewoon het speeltje te bevriezen. Dus je haalt de beweging eruit. Direct op het moment dat de hond de juiste keuze maakt, dus het speeltje weer los laat beloon je met het andere speeltje. Let goed op dat de cursist het speeltje in zicht houdt en niet achter zijn rug of omhoog haalt, dit stimuleert de hond namelijk extra, om te springen of naar het speeltje te happen.
  • Als je hond met het speeltje naar jou toe komt let erop dat je geen stap naar voren doet om het speeltje aan te pakken voor veel honden is dit het moment om het haasje te zijn en er met het speeltje van je af te rennen en je uit te nodigen om achter hem aan te jagen. De bedoeling is dat jij het haasje bent. Je hond rent achter jou aan
  • Coach jezelf dat je het speeltje niet in de snuit van de hond duwt. Maar altijd van de hond af beweegt. Spelen moet immers leuk en natuurlijk zijn. Ik heb nog nooit een muis gezien die levensmoe is en zomaar in de bek van een hond loopt.
  • Let op dat het (op) pakken van een speeltje niet het commando wordt voor het loslaten van het speeltje wat de hond op dat moment vast heeft en waar ze samen mee aan het spelen zijn. Dit heeft met de timing te maken.
  • Let op bij uitbreiding van dit spel, tijdens het laten vallen of weggooien van een speeltje, die beweging niet het commando wordt voor de hond om het speeltje los te laten waarmee jullie samen aan het spelen zijn. Je hond moet echt leren luisteren (oren op de hond zetten) en niet reageren op de bewegingen van het andere speeltje of gaan anticiperen omdat de jij in een gedrag patroon komt tijdens het tuggen.
Deze video is geplaatst in:
  • Deel dit bericht via: