Video van Hondenschool de Laar

Een impulscontrole oefening

Deze oefening vraagt:

  • Beheersing van jezelf. Voor je zelfbeheersing van je hond verwacht is het belangrijk dit zelf onder de knie te hebben.
  • Een juiste timing.
  • Voldoende kennis over lichaamstaal en stress-signalen.

Let goed op de houdingen signalen van de hond. Veel honden hebben het ‘nee’ commando geleerd met een soortgelijke oefening. Deze oefening kan daarmee geassocieerd worden.Wij versterken het gedrag dat we graag aanleren in plaats van de hond te vertellen wat hij niet moet doen. Herken je de stress-signalen zoals bijvoorbeeld gapen, hijgen of piepen, stop dan met de oefening. Er zijn voldoende andere zelfbeheersingsoefeningen waardoor de hond sneller voor succes kan gaan.

Wil je daar nog meer over weten en leren? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.Wij bieden bijvoorbeeld een training impulscontrole aan.

Als het een keer mis gaat en je hond in één van de stappen het lekkers toch pakt, dan neem je je verlies. Zeg geen ‘nee’ of ‘foei’. Het is belangrijk dat je op dat moment helemaal niets zegt. Je hond moet niet stoppen met het gedrag omdat hij een conflict met jou wil vermijden, maar hij mag (met zo min mogelijk stress!) leren welk gedrag hem iets leuks of lekkers oplevert. Dan zal hij ontspannen blijven en zal ook zijn gedrag ontspannen zijn. Hij durft initiatieven te nemen en zal het leuk vinden om te leren.

Bij deze oefening gebruik je geen commando’s als ‘zit’, ‘wacht’ of ‘blijf’. Dat is namelijk opgelegde controle en heeft weinig met zelfbeheersing te maken.

Deze video is geplaatst in:
  • Deel dit bericht via: