Video van Hondenschool de Laar

Het Successignaal én de Handcue

Het successignaal,

De waarde van het beloningswoord is het eerste wat de hond leert voordat hij met de training kan beginnen. Denk aan woorden als ‘yes’, ‘juist’ of ‘top’. Welk woord de cursist kiest maakt niet uit, als het maar kort is en niet veel gebruikt wordt in het dagelijks leven (zie hoofdstuk Belonen loont p.24).

Een beloningswoord is een successignaal dat het gedrag markeert dat we graag zien van de hond. Je zegt het successignaal precies op het moment dat de hond het juiste gedrag uitvoert. De cursist heeft dan de tijd om het lekkers uit zijn zak te pakken of een speeltje tevoorschijn te halen. De hond leert zo dat het successignaal hem altijd een beloning oplevert. Het is een brug tussen het gewenste gedrag en het moment dat de beloning eraan komt. Voor de hond is het een eenvoudige oefening.
Voor het baasje is het een lastige oefening qua timing. Het maakt hem bewust wat lokken is en hoe snel dat gedrag erin sluipt. Dat zie je vooral tijdens de oefening ‘Ontspannen kijken naar de prikkel’. Cursisten hebben snel de neiging om vóór het zeggen van het successignaal lekkers in de hand te hebben, hun hand bij het tasje te houden of richting de broekzak te laten gaan. Op dat moment lokt de cursist gedrag uit. We willen de hond juist leren dat hij ná gewenst gedrag of na een eerste stap richting einddoel een beloning ontvangt. Zo voorkomen we dat de hond niet doet wat de cursist van hem vraagt als de hond eenmaal gelokt is en de cursist het beloningswoord niet gebruikt. Besteed hier veel aandacht aan in je les.

Belangrijk
Na een ‘yes’ volgt er altijd een beloning. Ook als de timing een keer niet juist was. De kans bestaat dat de waarde van het successignaal vermindert voor de hond als je gedrag de ene keer wel en de andere keer niet na een ‘yes’ beloont. Die inconsequentie is verwarrend voor de hond waardoor hij het gewenste gedrag uiteindelijk minder of minder snel uitvoert. Tussendoor kun je wel feedback geven met een
stembeloning (‘wat een knappe hond’) om aan te geven dat de hond goed bezig is.

Na bijvoorbeeld meerdere passen wandelen met contact geef je een ‘yes’ en komt de beloning.

#Luisterenisleuk!

  • Deel dit bericht via: