Video van Hondenschool de Laar

Oren op je hond zetten

Doel van de oefening

Je hond pakt op commando het speeltje (of iets anders) en laat direct los als jij daarom vraagt. Daarnaast is het op commando vastpakken en loslaten een goede basis voor het apporteren en om te leren speelgoed op te ruimen.

Nut in de dagelijkse praktijk

Door samen een trekspel te spelen met je hond, ontwikkel en versterk je de band tussen jou en je hond. Dit in tegenstelling tot het gooien van een bal. Hierbij activeer je eerder de prooidrift en stimuleer je niet per definitie de band met je hond. Met een trekspel motiveer je de hond bij zijn training. Je hond ontwikkelt kracht en drive. Het voordeel van een trekspel is dat je de hond bij je houdt en dat je contact hebt. Als je hond een trekspel leuk vindt, kun je het als beloning inzetten na het uitvoeren van een oefening.

Het commando ‘los’ is bovendien erg handig en praktisch in andere situaties. Bijvoorbeeld bij het loslaten van een voorwerp of iets wat de hond onderweg pakt wat jij vies of onveilig vindt.

Tip: Ruim na het spelen het speeltje op, zo behoudt het zijn waarde. Het ligt dus niet op de grond, in de mand of in de bench. Gebruik dit speeltje alleen als je samen gaat oefenen, tijdens de wandeling of tijdens de training.Wissel het speeltje waarmee je samen een trekspel doet ook regelmatig af met een ander leuk trekspeeltje om te voorkomen dat de hond zijn interesse verliest.

Bron: Luisteren is leuk!