Video van Hondenschool de Laar

Variaties van Tug & Apporteer spellen

Variëren, motiveren & apporteren, kun je leren.

Spellen die je kunt bestellen of in een handomdraai zelf kunt maken met eenvoudige materialen.

6.9 Trekspel spelen (Bron: Luisteren is Leuk!)

Doel van de oefening

Je hond pakt op commando het speeltje (of iets anders) en laat direct los als jij daar om vraagt. Daarnaast is het op commando vastpakken en loslaten een goede basis voor het apporteren en om te leren speelgoed op te ruimen.

Nut in de dagelijkse praktijk

Door samen een trekspel te spelen met je hond, ontwikkel en versterk je de band tussen jou en je hond. Dit in tegenstelling tot het gooien van een bal. Hierbij activeer je eerder de prooidrift en stimuleer je niet per definitie de band met je hond.

Met een trekspel motiveer je de hond bij zijn training. Je hond ontwikkelt kracht en drive. Het voordeel van een trekspel is dat je de hond bij je houdt en dat je contact hebt. Als je hond een trekspel leuk vindt, kun je het als beloning inzetten na het uitvoeren van een oefening.

Het commando ‘los’ is bovendien erg handig en praktisch in andere situaties. Bijvoorbeeld bij het loslaten van een voorwerp of iets wat de hond onderweg pakt wat jij vies of onveilig vindt. Daarnaast is het vastpakken van een voorwerp een beginoefening voor het ‘apporteren’ en het leren speelgoed opruimen.

Waaraan moet een trekspel voldoen?

De keuze van het speeltje is afhankelijk van het soort ras, formaat, bekstructuur, spierkracht enz. Hier zijn een aantal algemene punten:

  • De hond moet het trekspel als een beloning ervaren. Hoe steviger hij het vasthoudt, hoe leuker hij het vindt.
  • Het speeltje moet elastisch zijn. Dat is beter voor je handen, schouders en nek en voor de spierontwikkeling en gezondheid van je hond.
  • Zorg dat je het speeltje zo groot is dat je het tijdens de wandeling of training snel uit je zak of van je schouders af kunt pakken. Als je het na gewenst gedrag eerst nog uit een tas moet halen, dan komt de beloning te laat.
  • Je moet het trekspel allebei goed vast kunnen houden (en eventueel de handvatten om je polsen kunnen slaan).
  • De lengte van het speeltje moet zo lang zijn dat jezelf rechtop kunt blijven staan.
  • Voor in de les is het van belang dat er geen piepjes in het speeltje zitten. Dit kan andere honden afleiden.

Houd bovenstaande goed in de gaten bij gebruik van trekspellen in de les. Geef eventueel advies aan de eigenaren over de aanschaf van een geschikter speeltje.

P.S. De sokken voor de krakzak komen van de BIG bazar

Deze video is geplaatst in:
  • Deel dit bericht via: